Ki lesz a K-1-király?


Ahogy közeledik a december 5-én, Japánban megrendezésre kerülő K-1 világbajnokság, sokan találgatják: ki lesz a 2009-es K-1-világbajnok? Az egyik kérdező személye nagyon meglepett minket, mert maga az aktuális K-1 világbajnok Remy Bonjasky volt. Habozás nélkül rávágtuk: persze, te leszel a győztes, szeretnénk ha Harival vívnád a döntőt! Erre ő: megkapjátok! Esélylatolgatás, szavazás, videók…

wgpbanner

Ahogy közeledik a december 5-én, Japánban megrendezésre kerülő K-1 világbajnokság, sokan találgatják: ki lesz a 2009-es K-1-világbajnok? Az egyik kérdező személye nagyon meglepett minket, mert maga az aktuális K-1 világbajnok Remy Bonjasky volt. Habozás nélkül rávágtuk: persze, te leszel a győztes, szeretnénk ha Harival vívnád a döntőt! Erre ő: megkapjátok!

Na ha ez ilyen egyszerű, akkor így legyen. Mi legalábbis ezt szeretnénk, mert igazán szorítunk neki, és Harival van egy lezáratlan vitájuk, de erre majd később kitérünk. A Remyvel folytatott telefonbeszélgetés végén kiderült, hogy „paradicsomi” környezetben, egy rendkívül kellemes helyen, Martinique-n tartja a felkészülését. Egyébként Remy-nek augusztusban született meg a kisfia, ezért is nem tudott meglátogatni minket a K-1 Magyar Nagydíjon. Tehát arra készül, hogy megvédje a világbajnoki címét. A döntő résztvevőinek eredményei alapján viszont bármi lehetséges, vagy akár egy buta kis sérülés is közbeszólhat. Mert hát ez egy ilyen sport.

Méghozzá küzdősport, amiről sokan azt mondják, durva és erőszakra nevel. Nos, ilyet csak az mond, az állít, aki nem ért hozzá és soha nem volt közel ehhez a sporthoz. Csak nézzük meg egy K-1-es küzdelem végén, hogyan tisztelik meg egymást a versenyzők. Ugye mindenkinek megvan a kép, amint összeölelkeznek, felemelik egymást, gratulálnak egymásnak. Azt már a kedves néző nem is látja, hogy ezek a srácok, akik egy pár órával előbb még kemény küzdelmet folytattak egymással, sok esetben a zárópartin leülnek, és megbeszélik a meccset. Nem akarok ellenpéldákat hozni, de van olyan sportág, amelynek a rendezvényeire nem tudnak családok kilátogatni, mert nem érzik a megfelelő biztonságot. A fiatalok neveléséről meg csak annyit, hogy sok ismerősöm gyermeke, mondhatni „lenyugodott” mióta küzdősportot folytat. A küzdők a fegyelmet, kitartást, az ellenfél tiszteletét tanulják meg először. Ezt nagyon fontosnak tartjuk és becsüljük is ezeket a srácokat, akik hajlandóak bemenni a ringbe megmutatni a több éves kemény munka eredményét. A kemény edzésekre pedig az idén a Japánban lehet feltenni a koronát a nyolc K-1 WGP döntős valamelyikének.

Az idei új sorsolási rendszernek is köszönhetően izgalmasnak ígérkezik a 2009-es K-1 World GP. A döntőbe jutott nyolc versenyző számokat húzott, majd ezeknek a számoknak megfelelő sorrendben választhatták ki a torna ágát, a sarok színét és az ellenfelet.

Ezen a december 5-i éjszakán sok vitatott kérdésre kapunk majd választ, például hogy az új generáció vagy a tapasztaltabb küzdők uralják majd a K-1-et? Megtudhatjuk, Hari és Karaev párharcának mi lesz a vége – mely jelenleg 1-1-re áll – ez lesz a mindent eldöntő harmadik jelenetük. De előbb vegyük sorra a párokat, kezdjük az aktuális világbajnokkal, Remy Bonjaskyval.

A sorsolás alkalmával a fiatal feltörekvő küzdőket képviselő Zimmerman már a helyén állt és éppen próbálgatta melyik profilját is mutassa a fotósoknak, mikor Bonjasky közelített és gondolkozott, melyik ágat, melyik sarkot válassza. Ekkor Zimmerman intett és felkínálta a mellette kiadó helyet, azaz kihívta. Bonjasky elfogadta a kihívást és máris vidáman megbeszélték a részleteket. Zimmerman azt mondta, mindig is szeretett volna Remy ellen küzdeni, és különben is ideje megtudnia, hányadán áll ebben a sportban. Nagyon tiszteletteljes, hogy az aktuális világbajnokot tekinti mércének. Zimmerman már egyébként küzdött Magyarországon. A 2008-as Budapesti Fields K-1 World GP Final Elimination viadalon vívott hatalmas küzdelmet a horvátok kiválóságával, Tovaroviccsal. Győzött, és Budapestről jutott tovább az amsterdami Európa-döntőbe, amit meg is nyert. Így már Európa-bajnokként folytathatta menetelését a K-1-ben. Sokan rávágják erre a soron következő mérkőzésre, hogy Remy biztosan megoldja majd a feladatot. De szerintem nem ilyen egyértelmű a helyzet. Bár mi is Remynek szurkolunk, hiszen már régóta ismerjük és többször is járt meghívásunkra hazánkban, viszont Zimmerman az Európa-bajnoki címe előtt és azt követően sorra szedte skalpjait a ringben a kiváló harcosoktól. Karacs Attilát még ott, Amsterdamban TKO-val, Bregyt KO-val, Samedovot pontozással verte. A döntő szereplői közül Teixterát pontozással győzte le, de Haritól KO-val kikapott. Viszont aki egy olyan versenyzővel készül megvívni, aki kétszer is legyőzte a rendkívül technikás versenyzőnek számító Glaube Feitosát, kiütötte a hatalmas Bregyt és padlóra küldte Harit, az nem mondhatja, hogy könnyű dolga lesz ezzel a harcossal. Ezért most Bonjaskynak bizonyítani kell, hogy a rutin legyőzi a fiatal feltörekvő szívet.

A következő páros Jerome Le Banner és Semmy Schilt. Ők már háromszor találkoztak egymással a ringben. Mindháromszor Schilt nyert, de tudjuk, hogy Le Banner nagy küzdő és már a kezdetektől ott van szinte minden K-1-es vb-n, vagy superfight résztvevőként, vagy pedig a végső nyolcban. Ez igazán elismerésre méltó teljesítmény, hiszen olyan neves K-1-esek skalpját gyűjtötte már be, mint Peter Aerts, Mark Hunt, Ernesto Hoost, Musashi, Remy Bonjasky, Hong Man Choi, és így tovább. Így hát itt az alkalom, hogy beírja Schilt nevét ebbe a rangos listába. Schiltnek viszont könnyebb felsorolni, hogy kik ellen kapott ki, mint hogy kik ellen győzött, mert már szinte mindenkinek megmutatta a méret és az erő kombinációját. Igazán kevesen – Peter Aerst, Hong Man Choi, Ignashov és Badr Hari – tudták legyőzni eddig a 212cm magas gladiátort. Ennek a mérkőzésnek természetesen Schilt az esélyese, de Le Banner is nagyon készül talán az utolsó K-1-es vb-szereplésére. Nagy csatára lehet számítani!

Az Alistair Overeem-Ewerton Teixeira páros mindent elmondhat magáról, csak azt nem, hogy sokat találkoztak egymással. Teixeirával már 2004-ben megismerkedhettek a K-1 rajongói, egy igen kiváló, szoros meccsen győzött Petar Majstorovic ellen. Majd szünet, és 2008-ban elkezdett menetelni, Fujimoto, Takahagi, Musashi, Maeda, legyőzése után a veterán Le Bannert is a legyőzöttek között könyvelhette el két extramenetes küzdelem után. Technikás, de nem nagy ütőerővel rendelkező versenyzőnek tartják, viszont ellenfele erőssége pont az ütőerőben fejezhető ki. Így Oveereem, aki ugyan már 2001-ben szerepelt K-1-es megmérettetésen, inkább MMA-s múltjából meríthet tapasztalatot. MMA-ban megküzdött Mark Hunttal, Mirko Cro Coppal is, de az igazi K-1 színrelépése szerintem a 2008-as Badr Hari elleni KO-val kezdődött. Ekkor kaptuk fel a fejünket, hogy ki is ez a holland színekben versenyző izompacsirta. Egy kicsit fékezett a karrierjén Bonjasky, aki pontozással verte, de Oveereem szintén nagyot alkotott nemrég szeptemberben azzal, hogy a K-1 legendájának tartott Peter Aerts-ot padlóra küldte és pontozással verte. Alkat és erő alapján Oveereem a biztos győztese kettejük párharcának, de Teixteira majd elmozogva az óriási betonkalapács-szerű ütésektől, gyűjtheti a pontocskákat, kérdés, elég lesz-e.

A párharc: Badr Hari és Ruslan Karaev! Igen, már találkoztak, és mondhatom, az egyik videomegosztó internetes oldalon igen népszerű a csatájuk. Karaev legyőzöttjei között megtaláljuk a hazánkban is többször küzdő Kemayót, Stefan „Villám” Lekót, és természetesen Harit. Kettejük csatája mindig úgy végződött, hogy valaki a földre került, a másik ünnepelt. Egyszer Karaev, egyszer pedig Hari diadalmaskodott. Hari rendkívül jó formában van, több kiló izmot szedett fel, fejlődött a technikája. Neki is igen rangos listája van győztes küzdelmekről. Ő is megverte Stefan „Villám” Lekót, az Európa-bajnok Paul Slowinskyt, Fujimotót, Ray Sefót kiütéssel, Glaube Feitosát szintén KO-val, Hong Man Choit és Peter Aerts-ot TKO-val, szintén KO-val Errol Zimmermannt és Semy Schiltet is.

Bonjasky 2007-ben már legyőzte Harit, aki a 2008-as vb-n nagyon sportszerűtlenül, csúnyán megütötte és fejbe rúgta a már földöm fekvő Bonjaskyt. Ezért a K-1 vb-történetében először, diszkvalifikálták Harit és megfosztották a nehézsúlyú K-1 vb-címétől is. Erre három hétre Japánban kiütötte Oveereem-et az első menetben. Ezen viharos történet után itt az ideje kettejük újabb párharcának, a mindent eldöntő harmadik ütközetnek, ahol a győztes megszerezheti a K-1vb-címet.

Elmondhatjuk, hogy az egyik legrangosabb és legizgalmasabb K-1 világbajnoki döntő elé nézünk. Ahogyan említettük, nagyon tetszett már maga a sorsolás lebonyolítása is. Viszont feltűnt a közvetítés alkalmával, hogy a versenyzők a sorsolás után könnyedén szóba elegyedtek egymással, megvitatták a részleteket. Ja, hiszen hollandok! Most is jelentős szerepet vállalnak a holland harcosok a K-1 WGP-ben, mint már a K-1 megalakulása óta folyamatosan. A mostani K-1-döntőn a nyolc versenyzőből öt a németalföldi országból érkezik! Egyet tudomásul kell venni a világnak: a hollandok uralják ezt a sportot! Összesen 13 világbajnoki címet birtokolnak a 16-ból! Sokan joggal kérdezik, mi lehet a titkuk? Jó a fizikai adottságuk? Kedvezőek edzési lehetőségek? Jó utánpótlás-nevelés? Szerintünk mindez és még az a sok apró, de igen lényeges összetevő, ami miatt ilyen hozzáállással űzik ezt a küzdősportot. Nekünk ezekre kellene több figyelmet szentelni, ha szeretnénk egyszer majd magyar legényt is itt látni a legjobbak seregszemléjén. Ezért reméljük, sok fiatal magyar tehetség követi majd a K-1 világbajnokság történéseit 2009. december 5-én és közben megjön a kedvük, hogy ellátogassanak egy edzőterembe. Szeretettel várunk benneteket leendő K-1-es harcosok!

8 kiváló harcos, de csak 1 juthat a csúcsra! Ön szerint kik lesznek a nyerők az első körben december 5-én, a K-1 világbajnokságon? Ki lesz a világbajnok?

Szavazzon!

{loadposition fpoll1}

tournament_table

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás