Mi is az a fehérje és miért fontos?

Nem akarnék visszamenni Ádámtól Éváig, de azért kell pár infó, hogy mindenki megértse miért is olyan fontos az a sokat emlegetett fehérje, ha már rászántuk magunkat az izmosításra, legalább tudjuk mi, miért van, szóval lesz egy kis száraz anyag, de a végére ott lesz a megvilágosodás, ígérem. Szóval, most kell egy kicsit olvasni a tudományos blablát.

Bóna Szabolcs írása

Nem akarnék visszamenni Ádámtól Éváig, de azért kell pár infó, hogy mindenki megértse miért is olyan fontos az a sokat emlegetett fehérje, ha már rászántuk magunkat az izmosításra, legalább tudjuk mi, miért van, szóval lesz egy kis száraz anyag, de a végére ott lesz a megvilágosodás, ígérem. Szóval, most kell egy kicsit olvasni a tudományos blablát.

Az élő sejtek legfontosabb alkotórészei a fehérjék, ezért ezeknek a táplálékok között különleges szerepük van. A szerkezetüket tekintve 20 különféle aminosavból állnak. Szervezetünk 14-16%-a fehérje, és körülbelül 0,1%-a szabadaminosav-tartalom. Testünk fehérjéinek és más nitrogéntartalmú alkotórészeinek felépítéséhez szükséges aminosavakat a táplálékaink fehérjéi szolgáltatják. Akkor, most, hogy is van ez, ugye??? Egyszerűen, az elfogyasztott fehérjéket lebontja szervezetünk aminosavakra.

Milyen funkciókat látnak el a fehérjék?

A fehérjék funkciója rendkívül fontos és változatos, többek között az izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a haj és a szőr szerkezeti elemei, a hormonok és az enzimek alkotórészei, szerepük van az immunrendszer felépítésében, valamint a különböző transzportfolyamatokban. Biztosítják a folyadék-, és sav-bázis egyensúlyt, fenntartják az érrendszer rugalmasságát. A szöveti fehérjék folyamatosan lebomlanak és újjáépülnek, így a bontáskor felszabadult aminosavak nagy része visszakerül a fehérjékbe. Hirdetések A 20 különböző aminosavból 9 esszenciális (fenilalanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metilalanin, metionin, treonin, triptofán és valin), azaz nélkülözhetetlen számunkra, hiszen szervezetünk nem tudja előállítani, vagy csak olyan kis mértékben szintetizálódnak, amely nem elégíti ki a szükségleteinket. A nem esszenciális aminosavakat szervezetünk képes előállítani az élelmiszerekkel elfogyasztott fehérjékből származó aminosavak átalakítása révén.

Fehérje típusok

A fehérjéket jellemzi a biológiai értékük is. Ez az érték a fehérjéknek azt a százalékát fejezi ki, amelyeket a testünk a fehérjéinek felépítésére képes hasznosítani. Az anyatej és az egész tojás biológiai értéke 100, azaz teljes mértékben hasznosulnak felszívódás után. A tehéntej biológiai értéke 88-95 között van, a csirkehúsé 82, a burgonyáé 73. Az elsőrendű, vagy más néven komplett fehérjék az összes aminosavat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák. Ezek általában állati eredetű termékek (például tojás, tej, húsok, halak). A másodrendű, fehérjék néhány aminosavban hiányosak, ezért önmagukban nem elegendő fehérjeforrások, ki kell egészíteni (idegen szóval komplettálni) másik ilyen, vagy elsőrendű fehérjével. Ezt a csoportot főleg növényi fehérjék alkotják. Komplettálás az, ha például a lizinben szegény kenyérre lizinben gazdag sajtszeleteket teszünk. Normális, kiegyensúlyozott, vegyes étrend mellett egészséges személyeknek nincs szüksége fehérje kiegészítésre, hiszen az étrend minden fehérjét megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmaz.

Na, akkor most jön a bodys rész :

mindenki ki lett okosítva, szóval kell az a fehérje, főleg edzés után közvetlenül, tehát, ha az edződ odaírta, már biztos, hogy valamit konyít a dologhoz, lehetőleg gyors felszívódású tejsavó fehérjét válasszatok, és igen, tudom, hogy sokkal finomabb tejjel meginni, de igyátok vízzel, hogy a tej ne gátolja a gyors felszívódást. Aztán, miután megittad az edzés utáni turmixodat, van egy úgynevezett időkapu, ami nem az időbeni utazásra szolgál sajnos, hanem abban az edzést követő 1-2 órában, be kellene vinni a szervezetbe egy jó kis étkezést, amely tartalmaz szénhidrátot is ezzel megnyugtatva a testünket, hogy visszakapja az elégetett, hasznosított tápanyagokat.

Pl. egy napi étkezésre egy 90 kg-os fogyni vágyó ffi számára. Én nagyon sok fűszert használok, utálom az egysíkú diétát, használhattok halat, marhát, pulykát is, helyettesítve. A mennyiségek főzés előtti nyers állaptra értendőek

1. Étkezés: 50g zabpehely, 30 gr gyümölcs, 30g protein, turmixold össze vízzel
2. Étkezés: 50g rizs, 150g csirkemell
3. Étkezés: 50g rizs, 150g csirkemell
4. Étkezés: 50g rizs, 150g csirkemell
5. Étkezés: 150g csirkemell, 150g zöldségek ( sali, ubi,retek,paradicsom)
6. Étkezés: 125g zsírszegény túró + 20gr tejsavó fehérje

 

7. Edzés utáni turmix, nyilván, ezt edzést követően fogyasszátok

 

 

Remélem lett néhány hasznos infó, használjátok egészséggel!!!

 

 

 

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás